Vuonistallin historiaa ja filosofiaa

Hepojoen Vuonohevoset ay:n perustivat Merja ja Jari vuonna 2000, mutta jo koko 90-luvun oli hevosmäärä kasvanut ja ratsastus- sekä ajotunteja pidetty. Ohjaus ja opetustyössä oli Merjan lisäksi myös muita ja Jari kengitti omien hevosten lisäksi myös vieraita hevosia. Kasvatustoiminnasta haaveiltiin ja kantatamma Sneprincess ”Pirre” varsoikin ensimmäisen Hestdalens varsan vuonna 2000. Hestdalens Draum ”Unelma” sai myös varsakaverin kun tallissa asunut toinenkin vuonistamma varsoi oripojan. Haaveet kävivät siis toteen.. Kasvatustyötä on jatkettu ja Hestdalens-varsoja on vuosien mittaan syntynyt 14.

Vuonohevoset ovat niin kiinteä osa meidän perhettä, että emme osaisi elää ilman pystyharjaisten jauhokuonojemme läsnäoloa. Meillä on vuonohevosilla ollut osansa syntymässä, elämässä ja kuolemassa. Niillä on ajettu kirkkoon vihittäväksi niin oman perheen väkeä kuin vieraitakin, kuljetettu syntymäpäivä- ja muita sankareita. Yhden hyvän vuoniskasvattajaystävämme ajoimme hevosen kanssa surusaattuessa kotoa kirkolle hänen kuoltuaan. Lastenlapsemme ovat istuneet vuoniksen selässä ennen kuin ovat oppineet kävelemään ja jokainen on saanut, heti kun ovat oppineet puhumaan, antaa nimen syntyneelle varsalle.

Puhdasrotuiset vuonohevoset ovat ”meidän juttu” ja olemme tuoneet rotua tunnetuksi mitä moninaisemmissa yhteyksissä. Olemme tehneet metsätöitä hevostemme kanssa Turun ja muidenkin kaupunkien ja yhteisöjen puistoissa sekä metsissä. Muiden muassa Ruissalon arvokkaassa tammimetsässä ketterä vuonohevosemme teki luontoa säästäen puiden kuljetukset. Lucia-neito seurueineen sai meidän vuonohevosparivaljakon vetämissä vaunuissa monena vuonna kyydin Turun tuomiokirkolta kauppatorille ja kävelykadulle. Muumimaailman taikatalvessa saivat lapset ja aikuiset kokeilla talutusratsastuksessa vuonohevosen tasaista kyytiä Naantalissa neljän talven ajan. Näyttelyihin, kilpailuihin, kursseihin, koulutuksiin, esiintymisiin jne. ovat vuonohevosemme osallistuneet ja useita lehtijuttujakin on hevosistamme kirjoitettu.

Päätyö vuonohevosillamme on kuitenkin ollut jo vuosien ajan antaa asiakkaillemme iloa, lohtua, oppimista, kuntoutusta, rohkeutta ja voimaa. Asiakkaittemme rinnalla elämän erilaisissa vaiheissa ovat vuoniksemme olleet todella tärkeitä. Ihmisen ja vuonohevosen kohtaamisessa syntyy aina jotain positiivisia tunteita. Niiden katsominen, koskettaminen ja niiden kanssa kaikenlainen puuhailu ja harrastaminen on vaan yksinkertaisesti niin kivaa, että tallille tuloa ehtii aina jo odottamaan !

Vuosien varrella on riemuittu varsojen syntymiä, niiden kasvusta ja oppimisesta on iloittu ja lauman seuraamista kesälaitumella voisi istua katselemaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Huolta ja murhetta on koettu hevosten sairastumisista ja hevosen kuolema on aina yhtä surullinen tapahtuma. Myös muiden koti- ja lemmikkieläinten elämät ovat merkityksellisiä ja ne ovat meille rakkaita. Kaikilla on oma aikansa ja paikkansa meidän tilallamme ja niistä pidetään hyvää huolta. Luonnonvaraiset eläimet kuuluvat niin ikään lähiluontoon ja meille on tärkeää säilyttää omat metsät ja pellot mahdollisimman luonnonmukaisina, jotta kaikkein pienimmälläkin ”pöppiäisillä ja könniäisillä” olisi hyvä elää. Monimuotoinen luonto on meille kaikille hyväksi !

Meillä voi unohtaa kiireet sekä melun ja antaa aistien aueta nauttimaan kaikesta siitä mitä eläimet ja luonto meille tarjoaa. Yhdessä kokien, tehden ja oppien löytyy Hepojoen Vuonohevostallilta kaikille jotain, jota on mukavaa muistella vaikka pitkänkin ajan jälkeen !